CE va sancționa Franța și Germania din cauza legilor Milog și Micron

Comisia Europenă (CE) a decis să ia mãsuri legale împotriva Franței și Germaniei din cauza consecințelor aplicãrii legilor acestor țãri cu privire la salariul minim în sectorul transportului rutier.

Comisia Europeanã a decis pe 15 iunie 2016 sã trimitã o scrisoare de notificare formalã cãtre Franța, fiind primul pas în cadrul procedurii de infringement privind încãlcarea dreptului comunitar. Totodatã, Comisia a mai hotãrât trimiterea unui scrisori suplimentare de notificare formalã a Germaniei, dupã ce în urma discuțiilor cu autoritãțile germane în urma deschiderii procedurii de infringement în luna mai 2015 nu s-a ajuns la o soluție amiabilã.

“Ne bucurã faptul cã eforturile și acțiunile UNTRR și ale membrilor sãi, alãturi de cele ale celorlalte asociații, s-au dovedit hotãrâtoare în decizia Comisiei Europene. Cu toate acestea, trebuie sã ținem cont cã de peste un an de zile este deschisã o procedurã de infringement împotriva Germaniei, iar pânã acum nu s-a luat nicio mãsurã concretã. Vrem decizii finale din partea Comisiei Europene care sã ne demonstreze cã legislația europeanã în domeniul transporturilor rutiere se stabilește la Bruxelles, nu la Paris sau Berlin”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.

UNTRR a organizat pe 31 mai 2016 un protest la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România cu scopul a atrage atenția asupra impunerii abuzive a legilor salariului minim din Franța (MACRON) și Germania (MiLoG) transportatorilor rutieri. Proteste similare au fost organizate de cãtre asociațiile transportatorilor rutieri în alte 10 capitale europene.

UNTRR a organizat, în data de 14 iunie 2016, împreunã cu asociațiile operatorilor de transport rutier internațional din alte 10 State Membre UE precum și din 3 țãri non-UE – ANTRAM (Portugalia), ASTIC (Spania), AEBTRI (Bulgaria), CESMAD BOHEMIA (Republica Cehã), CESMAD Slovacia (Slovacia), ERAA (Estonia), LATVIJAS AUTO (Letonia), LINAVA (Lituania), MKFE (Ungaria), ZMPD (Polonia), AITA (Republica Moldova), ASMAP-UA (Ucraina) și TOBB (Turcia) – un protest în fața Comisiei Europene exprimând nemulțumirea industriei de transport rutier cu privire la lipsa de acțiune a Comisiei Europene fațã de escaladarea mãsurilor protecționiste în cadrul UE, precum legile salariului minim din Franța (MACRON) și Germania (MiLoG) impuse abuziv transportatorilor rutieri strãini.

Totodatã, 11 miniștri ai transporturilor din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia au semnat o scrisoare comunã adresatã Comisarului European pentru Transporturi, Violeta Bulc, și Comisarului European pentru ocuparea forței de muncã, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncã, Marianne Thyssen, prin care îndeamnã Comisia Europeanã sã ia mãsuri urgente împotriva mãsurilor protecționiste adoptate în ultima perioadã de țãri precum Germania sau Franța care restricționeazã libera circulație a mãrfurilor și a serviciilor în interiorul Uniunii Europene.

Related posts