Cand este timpul să schimbăm anvelopele vechi cu altele noi?

Truckandvan.ro și Auto Soft continuă seria de articole utile pentru cititorii noștri. Subiectul tratat în această lună este unul foarte important pentru siguranța drumurilor pe care le faceți. Performanța anvelopelor este foarte importantă pentru menținerea siguranței, performanței și eficienței vehiculului tău. Dar, la un moment dat, anvelopele vor începe să se uzeze și își vor pierde capacitatea de tracțiune și frânare. Cum știi dacă este timpul să înlocuiești anvelopele mașinii tale cu unele noi?

Din păcate, anvelopele nu se uzează în mod egal și ai două variante de a le schimba, ori schimbi toate cele patru anvelope cu un set nou și renunți la toate anvelopele vechi chiar dacă nu sunt toate la fel de uzate sau înlocuiești numai două pneuri și riști să compromiți performanța vehiculului și confortul la condus. Indiferent de alegerea pe care o faci, ia numai perechi, nu cumpăra niciodată anvelope diferite, este necesar să fie de același fel pentru a nu avea urmări catastrofale mai târziu.

Dacă vrei să înlocuiești anvelopele de pe mașină, cel mai bine este să le înlocuiești pe toate patru cu un set nou de anvelope. Astfel, te asiguri că vehiculul va avea o bună tracțiune și o bună manipulare pe toate cele patru anvelope. Înlocuirea anvelopelor ca set este întotdeauna opțiunea recomandată și preferată.

Pentru a ști când trebuie să renunți la anvelopele vechi verifică următoarele aspecte:

  1. Examinează integritatea benzii de rulare. Funcția principală a benzii de rulare a anvelopelor este de a devia apa de sub pneu pentru a îmbunătăți tracțiunea și a evita hidroplanarea pe drumurile umede. Odată ce suprafața de rulare este tocita prea mult, anvelopa nu mai este sigură.
  2. Observă semne de deteriorare a anvelopelor. Dacă observi o uzură neregulată a mașinii cel mai bine este să mergi la un service de anvelope pentru a le verifica. Acest lucru ar putea însemna o aliniere necorespunzătoare sau o presiune greșită. În caz că remarci faptul că anvelopele se uzează mai repede decât ar trebui, spune-le celor de la service să verifice suspensia mașinii, înainte de a înlocui anvelopele. Alinierea necorespunzătoare sau piesele de suspensie uzate pot scurta dramatic viața unei anvelope. Rotește anvelopele din față în spate în perechi pentru a evita uzura neregulată a benzii de rulare.
  3. Echilibrează-ți anvelopele dacă simți vibrații în volan. Dacă anvelopele sunt uzate neuniform, poții simți o vibrație în volan atunci când te deplasezi. Dacă vibrația începe de la 60 la 80 km/h și se intensifică pe măsură ce crești viteza, probabil că trebuie să îți echilibrezi pneurile. Dacă aceasta nu oprește vibrațiile, anvelopa este cel mai probabil deteriorată și are nevoie de o înlocuire completă. Dacă simți vibrații în absența deteriorărilor la rulare, echilibrează și aliniază amortizoarele pneurilor. Dacă observi vibrații ale anvelopelor împreună cu alți indicatori de deteriorare a anvelopelor, cum ar fi abaterile anormale și uzura neregulată a benzii de rulare, probabil că trebuie să înlocuiești anvelopa.
  4. Înlocuiește anvelopele cel puțin la fiecare 5-6 ani. Vezi codul format din 4 cifre pe peretele anvelopei pentru a afla vîrsta anvelopei. Dacă anvelopa are mai mult de 6 ani, schimb-o. Chiar dacă anvelopele au o durată maximă de viață de 10 ani nu trebuie niciodată să fie folosite atât de mult timp, fiind foarte periculos.

 

Schimbarea la timp a anvelopelor reprezintă siguranță și confort pentru toți pasagerii, de aceea nu mai amâna momentul schimbării în caz că anvelopele tale prezintă unul sau mai mulți din factorii prezentați în acest articol.

Related posts