4 bănci se vor ocupa de listarea la bursă a diviziei de camioane a VW

Grupul auto german Volkswagen AG este pe punctul de a angaja băncile Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. şi JPMorgan Chase & Co. pentru a se ocupa de cotarea publică iniţială a diviziei sale de camioane, au declarat luni, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar.

Volkswagen va păstra pachetul majoritar de acţiuni la această divizie, denumită Traton AG, care anul trecut a generat venituri de aproximativ 24 miliarde de euro.

Luna trecută, Volkswagen estima că divizia sa Traton ar trebui să fie gata până la finele anului pentru o posibilă listare la bursă, care este aşteptată să se petreacă la mijlocul anului următor. Tot luna trecută, Volkswagen a precizat că intenţionează să schimbe structura legală a Traton într-una de tip Societas Europaea (SE) pentru ca în scurt timp să mandateze băncile de investiţii şi consilierii legali care se vor ocupa de cotarea publică iniţială.

Informaţia a fost confirmată şi de Bloomberg, care adaugă că divizia de camioane a Volkswagen are o valoare de aproximativ 28,5 miliarde de euro, iar IPO-ul ar genera fondurile necesare pentru planurile de extindere ale acestei divizii, în special în afara Europei, pentru a putea concura cu liderii mondiali de pe piaţa de camioane, Daimler AG şi Volvo AB.

Cotarea publică iniţială a acestei divizii, care include marca suedeză Scania, precum şi producătorul german de camioane şi autobuze MAN, reprezintă cea mai importantă modificare structurală demarată de Volkswagen. De la preluarea postului de CEO la începutul acestui an, Herbert Diess a accelerat eforturile destinate să facă cel mai mare producător auto din lume mai suplu şi mai puţin centralizat, în ideea de a putea face faţă tranziţiei industriei auto spre vehiculele electrice şi noile servicii digitale.

Related posts