UNTRR solicitã intervenția urgentã a autoritãților române și ucrainene pentru asigurarea de sprijin reciproc, fãrã a penaliza transportatorii rutieri români și șoferii profesioniști blocați la frontiere urmare conflictului din Ucraina

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã intervenția urgentã a autoritãților române și ucrainene pentru asigurarea de sprijin reciproc, fãrã a penaliza transportatorii rutieri români și șoferii profesioniști blocați la frontiere urmare conflictului din Ucraina. Transportatorii urmãresc cu adâncã îngrijorare evoluția conflictului din Ucraina și exprimã sprijinul industriei transporturilor rutiere din România pentru asistența umanitarã de urgențã în Ucraina.

În acest context, UNTRR a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Ambasadei Ucrainei în România sã intervinã la autoritãțile ucrainene pentru ca acestea sã permitã accesul în zona punctelor de trecere a frontierei pentru acțiuni umanitare destinate atât cetãțenilor/refugiaților ucraineni, cât și șoferilor profesioniști, care așteaptã la ieșirea din Ucraina.

Pe aceastã cale, dorim sã vã semnalãm faptul cã și șoferii profesioniști români care au fost surprinși de rãzboi pe teritoriul Ucrainei se confruntã în prezent cu probleme umanitare. La acest moment, sunt încã șoferi români cu camioane blocate în vãmile ucrainene localizate la frontierele Ucrainei cu România și Republica Moldova. Șoferii români nu mai au apã și alimente, întrucât Crucea Roșie sau alte instituții nu au posibilitatea de a ajunge la aceștia, ci din contrã sunt expuși unor infractori deghizați în oficiali care merg sã cearã bani de la șoferi.

Vãmile aflate la frontierele României cu Ucraina sunt blocate cu refugiați cãrora autoritãțile vamale ucrainene le acordã prioritate și, în timp ce UNTRR înțelege preocuparea umanitarã, considerãm însã cã și șoferilor profesioniști români trebuie sã li se acorde asistențã de urgențã pentru repatriere.

Având în vedere aceste circumstanțe neprevãzute, UNTRR solicitã autoritãților române sã intervinã de urgențã la autoritãțile vamale ucrainene pentru ca acestea sã faciliteze atât trecerea refugiaților ucraineni, cât și a transportatorilor rutieri români, fãrã blocaje și fãrã a le solicita plata unor “atenții” de 300-500 Euro.

O altã problemã îngrijorãtoare semnalatã de transportatorii români este legatã de confiscarea de cãtre autoritãțile ucrainene a mãrfurilor plãtite de clienți europeni exportatorilor din Rusia și care sunt transportate de firme din România sau refuzul autoritãților vamale ucrainene de a îndeplini formalitãțile vamale necesare în vederea fluidizãrii fluxului operațional.

UNTRR semnaleazã incertitudinea generatã de practica autoritãților ucrainene de a confisca mãrfurile transportate de firmele românești care au fost preluate din Federația Rusã – chiar dacã mãrfurile au fost încãrcate din Rusia înainte de 24 februarie a.c. și au fost complet plãtite de clienții UE înainte de încãrcare.

Prin confiscarea acestor mãrfuri, autoritãțile ucrainene penalizeazã numai operatorii de transport și clienții din România și alte țãri europene care sprijinã Ucraina cu preluare refugiați și ajutoare umanitare, fãrã a penaliza de fapt firmele exportatoare din Rusia, care și-au încasat banii pe mãrfuri.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Ambasadei Ucrainei în România sã intervinã de urgențã la autoritãțile vamale ucrainene și sã le solicite acordarea de sprijin reciproc, fãrã a penaliza țãri care nu au nicio vinã.

Totodatã, UNTRR a solicitat Prim – Ministrului României ca Guvernul sã acorde compensãri pentru pierderile suferite de transportatorii rutieri români prinși în evenimentele din Ucraina, precum și mãsuri de susținere a eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de rãzboi.

Related posts