Transportatorii solicită prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 pentru personalul esenţial din transporturile rutiere

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităţilor prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 pentru personalul esenţial din transporturile rutiere.

”Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Sănătăţii şi coordonatorului campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 a personalului esenţial din transporturile rutiere, în condiţiile în care industria de transport rutier este una de importanţă sistemică pentru economia României, asigurând continuitatea fluxului de mărfuri şi pasageri”, arată UNTRR.

Sectorul de transport rutier din România reprezintã aproape 41.000 de firme cu o cifrã de afaceri cumulată de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajaţi, şi este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro. Transporturile rutiere genereazã un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro.

”Încă de la începutul pandemiei COVID-19, Comisia Europeană a comunicat că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a asigura libera circulaţie în UE a tuturor lucrătorilor implicaţi în transportul internaţional”, mai arată UNTRR.

Majoritatea statelor UE şi non-UE consideră că şoferii profesionişti fac parte din categoria lucrătorilor esenţiali şi le permit libera circulaţie, fără măsuri de constrângere a activităţii acestora, precum măsuri de carantinare sau teste COVID-19.

”În acest sens, UNTRR solicită includerea lucrătorilor din transporturile rutiere de mărfuri şi persoane în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare, întrucât această grupă profesională desfăşoară activităţi într-un domeniu cheie şi esenţial. Evidenţa şoferilor profesionişti de vehicule comerciale de mărfuri şi persoane este ţinută la Autoritatea Rutieră Românã (ARR), care eliberează atestatele de conducător auto, cartelele tahograf şi are înregistrări cu şoferii angajaţi la fiecare firmă de transport rutier din România”, spun reprezentanţii UNTRR.

Totodată, UNTRR solicită autorităţilor române să realizeze demersuri pe lângă Comisia Europeană de a elimina necesitatea testului COVID-19 în ţările unde este cerut pentru şoferii profesionişti, indiferent dacă deplasarea se face cu vehiculele comerciale sau atunci când călătoresc ca pasageri în interes de serviciu (cu autoturisme/microbuze/avioane către camioanele/autocarele pe care lucrează), în baza dovezii de vaccinare.

Related posts