Primăria: În București vor circula doar taximetre licențiate, conform legii și nu Uber

Primarul General, Gabriela Firea, s-a intalnit cu reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (C.O.T.A.R.), pentru a analiza problemele cu care se confrunta operatorii de taxi din Capitala. Firea a spus ca va incerca sa interzica serviciile gen Uber sau Taxify in Bucuresti.

Astfel, reprezentantii asociatiei i-au prezentat Primarului General o serie de revendicari ale asociatiilor taximetristilor licentiati, care reclama, printre altele, concurenta neloiala practicata prin sistemele de aplicatii online ce ofera servicii ilegale de taximetrie.
Edilul- Sef a garantat ca vor fi luate toate masurile legale, astfel incat legislatia de specialitate in vigoare sa fie respectata de toti cei care practica activitatea de taximetrie in Capitala.
Primarul General, Gabriela Firea: ”Vom promova in urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti un nou proiect de hotarare ce va stabili norme si reguli clare pentru toti cei care practica taximetria in Capitala, astfel incat, atat bucurestenii, cat si turistii, sa poata folosi acest serviciu cu incredere, si in deplina siguranta, beneficiind de aceeasi calitate a transportului in regim de taxi ca in marile capitale europene. Concret, prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se incadreaza in prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, precum si in cele ale HCGMB 78/2008 si ale Codului Fiscal. Toti cei care practica activitatea de taxi in Capitala vor fi obligati sa respecte acest regulament. Ii anunt pe toti cei care practica taximetria ca ne vom asigura, prin departamentele de resort, ca acest regulament va fi respectat in integralitate”.
Conform noulului regulament, operatorii de taxi vor fi obligati sa aiba o tinuta civilizata, un limbaj adecvat, masini curate si care sa garanteze siguranta cetatenilor.
Primarul General atrage atentia ca persoanele care practica ilegal aceasta activitate nu garanteaza siguranta cetatenilor, nefiind supuse niciunui control legal.

PNL: Este o gluma proasta
Consilierul general Ciprian Ciucu i-a solicitat Gabrielei Firea sa nu strice si putinele lucruri care functioneaza in Capitala.
“Stiu ca lobby-ul firmelor de taxi, mai ales al celor din Ilfov (de acolo de unde isi trage gandirea si primarul Firea), care paraziteaza Bucurestiul, este foarte, foarte puternic.
In loc sa se ingrijeasca sa asigure serivicii de taxi la niste standarde de calitate, cat de cat acceptabile, Firea le refuza bucurestenilor optiunea de a se deplasa in conditii civilizate. Sistemele de tip Uber sau Taxify au standarde de calitate mult peste standardele PMB si este o gluma proasta ideea ca Primaria, in acest caz, este interesata de binele bucurestenilor”, a scris Ciucu pe Facebook.
Si deputatul USR Cristian Ghinea a transmis un mesaj referior la decizia primariei.
“Jos labele de pe UBER! Atat spun deocamdata”, a scris Ghinea pe Facebook.

Reactia Uber
Uber reacţionează la decizia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a interzice toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile legale, spunând că serviciile de carsharing, de taxi şi transportul în comun constituie, împreună, soluţii care pot duce la reducerea aglomeraţiei, a poluării şi pot rezolva problema parcărilor din Bucureşti. Uber mai spune că dialogul este cea mai bună cale pentru a oferi bucureştenilor cele mai bune servicii de transport.
„Aplicaţiile precum Uber, serviciile de carsharing, de taxi şi transportul în comun constituie, împreună, soluţii care pot duce la reducerea aglomeraţiei, a poluării şi pot rezolva problema parcărilor din Bucureşti. Peste 350.000 de bucureşteni se bazează pe Uber pentru drumurile zilnice şi mii de şoferi parteneri fac un venit în plus, prin intermediul aplicaţiei şi contribuie la bugetul public. Ne dorim să discutăm despre viitorul industriei de transport împreună cu municipalitatea şi cu alţi actori din industrie pentru a face ceea ce este cel mai bine pentru consumatori şi pentru oraş”, afirmă reprezentanţii Uber, într-un comunicat de presă transmis luni seară.

In principiu ar fi ok, dar in subordinea primariei
Gabriela Firea a propus ca Primaria Municipiului Bucuresti, prin Compania Municipala Tehnologia Informatiei si Compania Municipala Managementul Traficului, sa realizeze parteneriate cu structurile de taximetrie recunoscute pentru implementarea unor servicii online de rezervari, curse si plata, facilitand accesul bucurestenilor la serviciile de taxi.
Uber este prezent în 21 din ţările membre UE, iar la nivel mondial, în peste 650 de oraşe din peste 75 de ţări.

Related posts