Prima țară din Europa în care ajunge pickup-ul Ford F-150 Lightning este Norvegia

Primul pickup electric produs în serie de Ford, F-150 Lightning, va fi vândut în Europa, chiar dacă versiunea sa cu motoare cu combustie nu a ajuns niciodată pe continent, din cauza motoarelor foarte mari care ar pune probleme de emisii.

Ford a anunțat că „la cererea publicului” va lansa pickup-ul F-150 Lightning în Norvegia, țara care are cea mai mare pondere a mașinilor electrice în totalul pieței de autovehicule noi. În acest fel, Norvegia devine prima țară din afara Americii de Nord în care modelul poate fi comandat. La luarea deciziei a contribuit și faptul că în Norvegia 60% din piața auto este bazată pe mașini cu tracțiune integrală.

„În cei 25 de ani de la Ford, nu am văzut niciodată ceva asemănător cu pasiunea și cererea pe care o văd din partea șoferilor în acest moment de a se urca la volanul F-150 Lightning-ului nostru. Am avut clienți care mi-au bătut literalmente în ușă și ne-au rugat să aducem pickup-ul electric în Norvegia”, a declarat Per Gunnar Berg, directorul general al Ford Norvegia. „F-150 Lightning este potrivirea perfectă pentru mulți clienți din Norvegia – capabil unic de a ne potoli setea de aventură, îmbrățișând în același timp pasiunea noastră pentru protejarea mediului.”

Ford a lansat deja în Europa primul să autoturism electric, Mustang Mach-E, care se vinde foarte bine în Norvegia, o piață care acoperă practic 22% din toate vânzările modelului în Europa. Anul acesta, Ford va demara și producția primului său automobil electric european, botezat Explorer, iar anul viitor va marca startul celui de-al doilea SUV electric, la Koln, precum și debutul producției lui Puma electric, la Craiova, alături de două modele comerciale, Transit Courier și Tourneo Courier. Până în 2030, Ford vrea să vândă exclusiv mașini electrice în Europa, iar până în 2035, această țintă va fi valabilă și pentru LCV-uri.

Pickup-ul F-150 Lightning are deja peste 200.000 de comenzi, potrivit celor de la Ford, iar clienții norvegieni vor beneficia de o cotă limitată din producția uzinei Rouge, din Dearborn, SUA. Mașina are două motoare electrice, o putere totală de 458 CP și un cuplu uriaș, de 1050 Nm, care este potrivit atât pentru utilizarea în transportul mărfurilor, cât și pentru activități domestice, aventuri și concedii. Bateria lui F-150 Lightning are aproape 100 kWh net, cu o autonomie ce poate depăși 500 de km.

Related posts