Nokian Tyres avertizează că ar putea să primească un preţ mai mic pentru operaţiunile sale din Rusia

Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres a anunţat marţi că o comisie guvernamentală privind monitorizarea investiţiilor străine în Rusia a aprobat tranzacţia prin care grupul finlandez şi-a vândut operaţiunile ruseşti către firma PJSC Tatneft, transmite Reuters.

Ca răspuns la invadarea Ucrainei, Nokian Tyres a decis anul trecut să se retragă din Rusia, deşi producătorul era responsabil pentru 80% din anvelopele pentru autoturisme produse în Rusia.

Preţul aprobat de comisia guvernamentală privind monitorizarea investiţiilor străine în Rusia pentru această tranzacţie este echivalent cu 286 milioane de euro, a precizat marţi Nokian Tyres, adică semnificativ mai mic decât cel de 400 de milioane de euro pe care miza iniţial grupul finlandez atunci când a anunţat încheierea acordului cu PJSC Tatneft, în luna octombrie a anului trecut.

“Există în continuare incertitudini semnificative cu privire la această tranzacţie şi calendarul său precum şi cu privire la cursul de schimb ruble-euro la data la care se va face plata”, a precizat firma finlandeză într-un comunicat de presă.

La scurt timp după ce a anunţat că se va retrage din Rusia, Nokian Tyres a precizat că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi în România, la Oradea, o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme. Viitoarea fabrică va avea capacitatea de a produce şase milioane de anvelope pe an, iar primele anvelope ar urma să iasă de pe liniile de fabricaţie în a doua jumătate a lui 2024, în timp ce producţia în regim comercial este aşteptată să demareze la începutul lui 2025. Grupul finalndez, care are deja fabrici în Finlanda şi SUA, a precizat că aceasta va fi prima uzină de anvelope cu emisii zero de CO2.

Producătorul de anvelope premium Nokian Tyres vizează, pe termen mediu, vânzări nete de două miliarde de euro, precum şi un profit operaţional şi rentabilitate a capitalului angajat la un nivel de 20%. În 2020, vânzările nete ale companiei au fost de 1,3 miliarde de euro, iar numărul de angajaţi a ajuns la aproximativ 4.600. Compania Nokian Tyres este listată la Nasqad Helsinki.

Related posts