Legea care schimbă semnificativ regulile pieței RCA: Despăgubiri mai mari la accidente, protecție în plus pentru șoferi, calculator nou pentru RCA

Parlamentul European a adoptat mai multe modificări ale Directivei Europene ce trasează regulile generale privind asigurarea RCA în toate țările membre UE. Pentru clienți și păgubiți, cele mai importante schimbări vizează creșterea despăgubirilor maxime atât pentru daune materiale cât și pentru vătămări corporale, impunerea unui sistem de comparație a prețurilor RCA independent față de cele ale brokerilor sau ale asigurătorilor, precum și introducerea obligativității ca toate țările membre să aibă un sistem de protecție a păgubiților și clienților firmelor de asigurare ce ajung în faliment. Cea din urmă prevedere aduce un plus de siguranță, în condițiile în care piața din România a fost luată în vizor de mai multe companii străine ce ar urma să intre aici în baza așa numitului pașaport european.

Limita de despăgubire pentru daunele materiale înregistrate de șoferii păgubiți în accidente rutiere acoperite de RCA crește la 1,3 milioane de euro, de la doar 1,22 milioane de euro în prezent, stipulează un act normativ care modifică Directiva Europeană privind asigurarea de răspundere auto față de terți( RCA, în cazul României).

De asemenea, limita pentru  plățile aferente vătămărilor corporale și daunelor morale urcă la 6,45 milioane de euro, de la doar 6,07 milioane de euro în prezent. Modificările se aplică începând cu 22 decembrie, iar autorii actlui normativ anunță că limitele vor fi revizuite la fiecare cinci ani. Asigurătorii din România vor include  noile limite de despăgubire în calculele privind stabilirea tarifelor, fapt care va conduce, după cum arată și experiențele anterioare, la o majorare a prețurilor RCA, însă una marginală.

O a doua  modificare importantă pentru șoferii din România este că ei vor avea la dispoziție, în premieră, o platformă unde vor putea vedea tote ofertele de RCA pentru automobilul pe care îl conduc. Actul adoptat de PE prevede explicit că ” Țările membre pot decide să pună la dispoziția consumatorilor un instrument de comparație gratuit și independent care să permită comparația între prețurile practicate de firmele care vând RCA”. Mai departe, Directiva arată și ce condiții a trebui să îndeplinească acest comparator independent, printre acestea fiind obligatvitatea de a  nu depinde direct de nicio firmă de asigurare sau intermediar, obligativitatea de a include toate ofertele sau cea de a folosi termeni simpli, care pot fi înțeleși de orice consumator.

În România ideea este mai veche și a fost îmbrățișată și de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Related posts