În timp ce face disponibilizări, Ford promovează vehiculele electrice din toate puterile: 2.000 CP cu Ford Pro Electric SuperVan

Ford prezintă un vehicul de ultra-înaltă performanță – Ford Pro Electric SuperVan; conceptul complet electric este inspirat de noul E-Transit Custom și arată capabilitățile digitale și de electrificare ale diviziei Ford Pro, asta în timp ce angajații Ford Europa sunt vizați de disponibilizări.

Ford deschide astăzi primul capitol electrificat din legendara sa serie Supervan, cu dezvăluirea globală a supervanului electric de performanță ultra-înaltă Ford Pro Electric SuperVan, la Festivalul de viteză de la Goodwood.

Ford Pro Electric SuperVan folosește pe deplin potențialul de performanță oferit de electrificare și de conectivitatea de top pentru a obține cele mai înalte performanțe dinamice dintre vehiculele comerciale Ford construite vreodată, dar și pentru a sublinia angajamentul imens al companiei față de electrificare.

Patru motoare electrice, o baterie de 50 kWh răcită cu lichid și un sistem de control personalizat produc aproximativ 2.000 CP, pentru o accelerație 0-100 km/h în sub două secunde. Performanța unui tren de rulare special construit, pregătit pentru circuit, care include componente de la recent dezvăluitul E-Transit Custom 1 – prima versiune complet electrică a celui mai vândut van 2,3 – este completată la interior de tehnologia Ford SYNC cu ecran tactil 4, precum și de funcționalități suplimentare pentru a controla capabilitățile unice ale Electric SuperVan.

Conectivitatea îmbunătățită menține șoferul informat și permite transmisia de date în timp real pentru gestionarea de la distanță a vehiculului și performanță optimizată, la fel ca serviciile integrate care pot accelera productivitatea a peste 125.000 de clienți Ford Pro din Europa. De asemenea, sunt disponibile moduri de conducere selectabile și tehnologii de frânare regenerativă similare cu cele de pe vehiculele electrice de serie Ford.

Uimitorul concept, complet electric, a fost dezvoltat în secret de Ford Performance și de specialiștii în curse și raliuri electrificate STARD din Austria, designul exterior fiind creat de către echipa Ford Design din Köln, Germania.

„Aducem SuperVan în secolul 21, cu 2.000 CP complet electrici pentru o emoție de neegalat și un stil inconfundabil inspirat de noul E-Transit Custom. Dar performanța nu ține doar de cai putere – puterea de procesare a lui Electric SuperVan înseamnă că inginerii pot folosi datele vehiculului în timp real pentru a optimiza performanța, la fel ca la o mașină de curse de nivel superior ”, a declarat Mark Rushbrook, director global, Ford Performance Motorsports.

Primul SuperVan al Ford a fost dezvăluit în 1971 și a propus un motor montat central preluat de la Ford GT40, câștigătorul de la Le Mans, pentru a crea un Transit Mk.1 diferit de oricare altul. Formula a fost dusă mai departe pentru SuperVan 2; o versiune cu o caroserie din fibră de sticlă a Transit Mk.2, cu un motor V8 Cosworth de 590 CP, preluat de la Ford C100. Acest vehicul a renăscut ulterior sub forma SuperVan 3, asemănătoare cu Transit Mk.3, propulsat de un motor Cosworth HB de 650 CP, preluat de la mașinile de Formula 1 ale epocii.

„Ford Pro înseamnă accelerarea productivității pentru clienții noștri – deci de ce să nu creăm un nou SuperVan electric care să dovedească puterea electrificării și a conectivității”, a declarat Hans Schep, director general Ford Pro, Europa. „Acest concept incredibil duce ingineria avansată și aspectul distinctiv al E-Transit Custom la un nivel cu totul nou și este o dovadă de mare viteză a puterii ecosistemului de servicii conectate al Ford Pro.”

Ford Pro Electric SuperVan este dezvăluit astăzi la Festivalul Vitezei de la Goodwood, unde pick-up-ul de performanță Ford Ranger Raptor de nouă generație își face și el debutul dinamic 5. Pilotul de curse Romain Dumas, specialist în sporturile cu motor electric, va fi la volanul SuperVan-ului electric pentru a-și demonstra capacitatea pe faimoasa urcare de la Goodwood.

Transformarea E-Transit Custom în SuperVan

Ford Pro Electric SuperVan este un vehicul-concept unic care a lăsat echipei de design Ford libertatea să creeze un vehicul cu aspect exotic, care atrage atenția și reflectă capacitatea sa de performanță extremă. Pasajele roților atipice și stilul musculos al caroseriei contribuie la oferirea unei expresii extreme a designului Transit. Sistemul de propulsie complet electric a oferit echipei de dezvoltare multă libertate, cu puține restricții față de ceea ce permite în mod normal un motor termic.

„Șansa de a face parte din povestea emblematică SuperVan și de a reimagina ceea ce ar putea fi în secolul 21 a fost o oportunitate de vis”, a declarat Amko Leenarts, director, Design, Ford Europa. „Al patrulea capitol al poveștii SuperVan este conceput pentru a fi cel mai rapid, extrem, păstrând în același timp ADN-ul Transit. Proporțiile sunt o versiune mai dramatică a ceea ce am dezvoltat pentru E-Transit Custom, iar bara luminoasă din față creează o expresie futuristă, făcând din Electric SuperVan apogeul absolut al limbajului de design Transit.”

Construcția conceptului care ține cont de specificații tipice de motorsport îmbină podeaua regăsită la E-Transit Custom cu un cadru din oțel și panouri de caroserie din compozite ușoare. Un set de acumulatori special dezvoltați, de 50 kWh, răcit cu lichid, este montat în podeaua mașinii pentru o distribuție optimă a greutății și un centru de greutate scăzut. Acesta poate fi reîncărcat complet în aproximativ 45 de minute folosind o stație de mare putere. Șoferul poate accesa informații despre încărcare și baterie prin intermediul ecranului tactil din cabină.

Patru motoare electrice funcționează împreună pentru a oferi aproximativ 2.000 CP, printr-un sistem de tracțiune integrală – suficient pentru a propulsa incredibila furgonetă de la 0 la 100 km/h în mai puțin de două secunde, făcându-l cel mai rapid SuperVan de până acum.

Experiența Ford Performance și STARD în sporturile cu motor este imediat evidentă; splitter-ul frontal al caroseriei este sculptat într-un mod dramatic, praguri laterale și difuzorul din spate se pot regăsi fără probleme pe o mașină din motorsport, în timp ce muchiile și aripioarele dorsale ale designului radical din spate generează apăsare aerodinamică pentru mai multă aderență. Influența adusă din cursele cu motor continuă cu trenul de rulare avansat și frânele specifice pentru motorsport.

Date pentru a accelera performanța și productivitatea

Ford Pro Electric SuperVan integrează un roll-cage și scaune de curse conform standardelor FIA pentru siguranță, precum și un ecran tactil SYNC de mari dimensiuni, preluat direct de la vehiculele de serie Ford, cum ar fi Mustang Mach-E 6, care controlează conectivitatea avansată și sistemele multimedia.

Ecranul tactil permite, de asemenea, controlul modurilor de conducere selectabile care adaptează hărțile de cuplu ale Electric SuperVan, frânarea regenerativă și răspunsul anumitor sisteme pentru a se potrivi diferitelor scenarii de conducere:

Road – pentru cazuri rare de conducere „normală”.
Track – pentru echilibrarea dinamicii pentru circuit, cu anvelope de curse slick
Drag – pentru accelerație maximă în timp ce se utilizează anvelope radiale de curse
Drift – pentru drifting spectaculos, demonstrații de agilitate și conducere pe zăpadă
Rally – pentru performanțe optime pe probele de raliu pe asfalt și pietriș cu anvelope speciale

Related posts