Eurostat: Ponderea energiei din surse regenerabile în domeniul transporturilor a crescut în 2019

Ponderea energiei din surse regenerabile folosită în domeniul transporturilor în cele 27 de state membre ale UE a crescut de la 1,6% în 2004 la 8,9% în 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai ridicată pondere a energiei din surse regenerabile în domeniul transporturilor se înregistra anul trecut în: Suedia (30,3%), Finlanda (21,3%) şi Olanda (12,5%). De asemenea, ponderi între 4% şi 10% se înregistrau în: Austria, Franţa, Portugalia, Irlanda, Italia, Malta, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, România, Cehia, Germania, Luxemburg, Spania, Danemarca, Belgia, Polonia, Croaţia, Estonia şi Letonia.

Cea mai scăzută pondere a energiei provenită din surse regenerabile şi folosită în domeniul transporturilor, de 4% sau mai puţin, se înregistra anul trecut în Grecia şi Lituania (ambele cu 4%) şi Cipru (3,3%).

Norvegia, care nu este membră UE dar face parte din Spaţiul Economic European (SEE), a raportat de asemenea o pondere ridicată a energiei din surse regenerabile în domeniul transporturilor (27,6%).

În 2019, un număr de 21 de state membre ale UE au înregistrat o creştere a ponderii energiei din surse regenerabile în domeniul transporturilor, comparativ cu 2018, cel mai semnificativ avans fiind în Finlanda (3,6 puncte procentuale – pp), Croaţia (3,3 pp), Olanda (2,9 pp) şi Slovenia (2,5 pp). Şi Norvegia a înregistrat o creştere substanţială (6,1 pp).

Related posts