Comerţul mondial a scăzut cu 9% în 2020

Schimburile comerciale mondiale au scăzut cu 9% în 2020, în pofida unei reveniri pe final de an stimulată de ţările din estul Asiei, potrivit estimărilor publicate miercuri de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), transmite Reuters.

După ce carantina a provocat o contracţie de 15% în prima jumătate a anului 2020, comerţul mondial şi-a revenit în a doua jumătate a anului, în condiţiile în care în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei comerţul cu bunuri a crescut cu 8%, subliniază UNCTAD. Această revenire se datorează în principal ţărilor în curs de dezvoltare, în special celor din estul Asiei, unde comerţul cu bunuri a crescut cu 12% în ritm anual în trimestrul patru.

“Economiile din estul Asiei au fost în fruntea procesului de revenire cu o creştere solidă a exporturilor şi majorarea cotei pe piaţa mondială, deoarece au putut să facă faţă mai bine provocărilor pandemiei”, subliniază UCTAD, adăugând că majoritatea sectoarelor manufacturiere şi-au revenit în trimestrul patru, exceptând energia şi transporturile.

Cu toate acestea, la finele anului trecut comerţul cu servicii a stagnat la nivelul înregistrat în trimestrul al treilea din cauza continuării restricţiilor de călătorie, susţine raportul UNCTAD. Pe ansamblu, comerţul global de bunuri a scăzut cu 6% în anul 2020, un declin semnificativ dar care este totuşi cu 10,5 puncte procentuale mai bun decât colapsul înregistrat de comerţul cu servicii.

UNCTAD avertizează că revenirea comerţului mondial ar urma să încetinească din nou în primul trimestru din 2021 deoarece pandemia de coronavirus va continua să perturbe industria călătoriilor. Pentru primul trimestru din 2021, UNCTAD mizează pe o scădere de 1,5% a comerţului cu bunuri comparativ cu trimestrul precedent şi o scădere de 7% a comerţului cu servicii, dar precizează că prognozele sale sunt nesigure din cauza pandemiei şi a incertitudinilor cu privire la pachetele de stimulare.

Related posts